Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης

Η Ευρώπη, που ήδη βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση με αιχμή την Ελλάδα, βρίσκεται μπροστά σε μια άλλη κρίση που δοκιμάζει όχι μόνον τις αντοχές της, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο  του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Πρόκειται για τις χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν μέσω της Ελλάδας κατά πρώτο λόγο και της Ιταλίας κατά δεύτερο, οι οποίοι φεύγουν για να σωθούν από την κόλαση του πολέμου και τις αγριότητες των ISIS.
Περισσότεροι από 700 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν από τον Ιανουάριο τις εστίες τους για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, τα 2/3 από αυτούς μέσω της Ελλάδας. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Ήδη, η συνεργασία αυτή έχει κλονιστεί και αρκετές χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, εγκαταλείπουν τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης -ευρωπαϊκά κεκτημένα τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο- και κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους, αποδεικνύοντας έτσι πως απέχουν πολύ από τις αρχές αυτές.
Την ίδια ώρα, η προσφυγική κρίση δίνει τροφή στα ήδη διογκούμενα λόγω της οικονομικής κρίσης ακροδεξιά κόμματα, σε όλη την Ευρώπη.
Οι ηγέτες της Ευρώπης, καλούνται να διαχειριστούν μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην ανθρώπινη ιστορία και συγχρόνως να αποδείξουν ότι είναι πράγματι μεγάλοι ηγέτες…
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον ιστορικό τους ρόλο. Συζητούν, χωρίς να μπορούν να λάβουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις, την ώρα που σχεδόν καθημερινά, μικρά παιδιά, γυναίκες και άνδρες πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, θύματα των εμπόρων που εκμεταλλεύονται το δράμα τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται και σε αυτό το θέμα στο επίκεντρο, καθώς, λόγω της θέση της, καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο ανθρώπινο κύμα των απελπισμένων. Τους πρώτους μήνες του χρόνου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απλώς ήλπιζε πως οι  πρόσφυγες ως δια μαγείας θα εξαφανίζονται, αφού λιαστούν στις πλατείες της Αθήνας. Τώρα, και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη του υπουργείου μετανάστευσης από τον κ. Μουζάλα, δραστηριοποιείται και αναζητά λύσεις, πρακτικές λύσεις. Όμως είναι σαφές πως είναι αδύνατον μία μόνη χώρα και κυρίως η Ελλάδα, να μπορέσει να διαχειριστεί μία τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, πολύ περισσότερο την περίοδο που βιώνει τη δική της μεγάλη οικονομική κρίση.
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, όμως, όλοι πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να συμβάλουμε, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, φυγάδες της απελπισίας, να βρουν την ανθρώπινη συμπαράσταση και να έχουν  αξιοπρεπή διαβίωση για όσο διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας.
Ο «Αθήνα 9.84» δεν μένει αδιάφορος μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα. Έκανε και συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει. Να παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ενημέρωση και πρακτικές πληροφορίες  για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Ήδη μεταδίδει καθημερινά δελτίο ειδήσεων στα αραβικά, ενώ έχει τυπώσει και διανείμει περισσότερα από 150.000  φυλλάδια έντυπο υλικό στη γλώσσα τους, με την πολύτιμη συνδρομή των ΕΛΤΑ και τη συνεργασία της Athens Voice. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και σύντομα θα τυπωθεί και νέο έντυπο υλικό στα αραβικά και αφγανικά, που θα διατεθεί και πάλι εκεί όπου υπάρχουν πρόσφυγες. Ελπίζουμε πως τόσο οι κρατικοί φορείς, όσο και ιδιώτες, θα συνδράμουν στην πρωτοβουλία αυτή του «Αθήνα 9.84».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου