Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η Δικαιοσύνη ήταν αλλού

Άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε στη Βουλή -όσοι αντέξαμε… Το σημείωμα αυτό γράφεται στις 3 τα ξημερώματα- ένα γνωστό έργο κοκορομαχιών και μάχης εντυπώσεων.
Οι απόπειρες τόσο του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και της Φ. Γεννηματά να επικεντρώσουν  την συζήτηση στα θέματα της Δικαιοσύνης, έπεσαν στο κενό, καθώς οι δύο μονομάχοι Αλ. Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξαν  να αγνοήσουν το θέμα για το οποίο κλήθηκε η Βουλή και να αναλωθούν σε ένα σήριαλ καταγγελιών ο ένας εναντίον του άλλου, χωρίς να απαντούν επί της ουσίας.

Με τη συζήτηση αυτή δεν κέρδισε ούτε η δικαιοσύνη, ούτε η χώρα και φυσικά ούτε η ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τα δικά της προβλήματα μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και περιμένει να ακούσει ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, τόσο στον τομέα της δικαιοσύνης, όσο και στο κράτος, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.
Αντ’ αυτού, δέχθηκε και στην αποψινή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, συζήτηση, μια ακατάσχετη σκανδαλολογία, χιλιοειπωμένη και επαναλαμβανόμενη, χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις και με ισχυρές δόσεις λασπολογίας των αντιπάλων.
Έτσι, αποδεικνύεται πως παρά τους αφορισμούς, το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παθογένειές του και καταφεύγει στις γνωστές παλιές πρακτικές, χωρίς να έχει διδαχθεί από τη μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση.
Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κορυφαίος εκφραστής του λαϊκισμού, αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επαγγέλθηκε με την εκλογή του το νέο, ο ένας νυν και ο άλλος εν δυνάμει πρωθυπουργός, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και της σοβαρότητας της κατάστασης που βιώνει η χώρα.
Δεν ασχολήθηκαν με την ουσία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη και η χώρα, αλλά προτίμησαν να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο με στόχο τη συσπείρωσή του.
Οι πρακτικές αυτές οδηγούν ακόμη περισσότερους πολίτες στην απογοήτευση και στην αποστροφή της πολιτικής. Ας σημειωθεί ότι περίπου 2 εκ. πολίτες -εξαιρετικά μεγάλος αριθμός- δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.
Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει το πολιτικό μας σύστημα. Απόψε απέδειξε πως δεν το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου