Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Μια εκδήλωση με πολλά μηνύματα

Οι διοργανωτές της πρώτης μεγάλης εκδήλωσης της Επιτροπής Διαλόγου για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου και από τη συζήτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι.
Έδειξε πως το ενδιαφέρον και η αγωνία των πολιτών αυτού του χώρου, παραμένουν ζωντανά, παρά τις μεγάλες απογοητεύσεις των τελευταίων χρόνων από ανάλογα εγχειρήματα.

Έδειξε ακόμη, πως παρά τις δυσκολίες, διαφωνίες, ενδεχομένως και μικρότητες που εμφανίζονται στην προσπάθεια αναζήτησης κοινού προγραμματικού τόπου, μεταξύ των διάσπαρτων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του μεταρρυθμιστικού κέντρου, υπάρχει βούληση απ’ όλες τις πλευρές να συνεχιστεί η προσπάθεια. Αυτό, εξάλλου, τόνισαν οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας αυτής στις δηλώσεις τους, προσερχόμενοι στην εκδήλωση.
Η γενναία πρωτοβουλία που πήραν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς και η ΔΗΜΑΡ και όλες οι κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, είναι καταδικασμένη να συνεχιστεί, διότι έχει αποδειχθεί ιστορικά, πως όταν ο χώρος αυτός είναι διασπασμένος, η λειτουργία της Δημοκρατίας είναι καχεκτική και οι ακραίες φωνές δίνουν τον τόνου του διχασμού.
Υπάρχουν και εκείνοι -κυρίως σε ορισμένα ΜΜΕ- που ασχολούνται περισσότερο με την παραπολιτική και τις… λεπτομέρειες, όπως, π.χ., πού και πώς κάθισαν η Φώφη και ο Σταύρος, ή εάν υπήρχαν διαφωνίες για το ένα ή το άλλο θέμα, χάνοντας ή αγνοώντας την ουσία του εγχειρήματος. Διότι, όσο και εάν μία φωτογραφία μπορεί να λέει πολλά, άλλο τόσο είναι πιθανό να της δοθούν πολλές και διάφορες ερμηνείες, ανάλογα με τη σκοπιμότητα του… ερμηνευτή.
Αγνοούν, επίσης το αυτονόητο, πως εάν ήταν όλα εύκολα και συμφωνούσαν όλοι οι παράγοντες σε όλα τα θέματα, δεν θα υπήρχε λόγος να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Είναι αυτονόητο, επίσης, πως ο διάλογος, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει την ανάλογη κουλτούρα, δεν είναι εύκολος και κινδυνεύει να χαθεί στις λεπτομέρειες.
Το μεγάλο στοίχημα αυτού του εγχειρήματος βρίσκεται αλλού. Το επισήμανε ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, προειδοποιώντας ότι τόσο οι συζητήσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όσο και η σημασία του εγχειρήματος ενός προοδευτικού μεταρρυθμιστικού πόλου, δεν πρέπει να περιοριστεί σε μία ελίτ, αλλά να γίνει κτήμα των πολιτών, του λαού. Το είπε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέντευξή του στο STAR με τον δικό του τρόπο. Ότι είναι πεπεισμένος πως το εγχείρημα αυτό μπορεί να πετύχει, αν μπουν στο παιγνίδι νέες δυνάμεις.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι ηγέτες των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, να μετρήσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους και εάν χρειαστεί, να πάρουν ακόμη πιο γενναίες αποφάσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε νέες δυνάμεις και νέα πρόσωπα.
Διότι αυτό που μετράει είναι το μέλλον της Προοδευτικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου